13 oktober 2022

Sollicitatiegesprek? Voorbereiden doe je zo

Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd wat een mooie kans. Het is nu tijd om je eens goed voor te bereiden op je gesprek. Je wilt natuurlijk een goede indruk maken en wij helpen je hierbij met een aantal waardevolle tips! Lees ze even goed door en je zult super zelfverzekerd op je gesprek verschijnen.

 

Begin bij het begin, lees je in!

Zorg ervoor dat je de vacature goed kent en daarnaast ook dat je de organisatie goed kent. Neem dus echt de tijd voor het doorlezen van de vacature tekst en neem grondig de website en eventueel het LinkedIn profiel van het bedrijf door. Zo kun je goed inleven in alles wat een bedrijf nodig heeft voor die functie en wat past bij de bedrijfscultuur. Het is belangrijk om een voorbereide en geïnteresseerde indruk te maken. Zo kun je in het gesprek je ook goed focussen op de inhoud en minder op de uitleg.

 

Bereid vragen voor

In het begin wordt er vaak gevraagd om kort iets over jezelf te vertellen, houd dus rekening met zo’n vraag en weet wat je wilt vertellen over jezelf. Er zijn veel standaard vragen die in bijna elk sollicitatiegesprek aan bod komen. Zoals je sterke en zwakke eigenschappen, waarom juist jij de geschikte kandidaat bent, hoe zie jij jezelf in het bedrijf etc. Denk van tevoren na over wat je wilt antwoorden op deze vragen. Welke indruk wil je achterlaten?

Er zijn natuurlijk ook vragen die minder gebruikelijk zijn, wellicht over de specifieke functie of om een andere reden. Houd hier rekening mee. Denk er ook aan om zelf vragen te stellen. Dit onderdeel komt vaak ook aan bod. Bereid dus wat vragen voor die jij wilt stellen. Stel bijvoorbeeld vragen over de achtergrond of visie van het bedrijf, werktijden of opleidingsmogelijkheden.

 

Google jezelf eens

Er is een grote kans dat een bedrijf jou opzoekt op Google voordat je op gesprek komt. Dus Google jezelf ook even. Zodat je weet wat er op het internet over je te vinden is. Mocht er iets geks tevoorschijn komen dat je niet kunt verwijderen, dan kun je je in ieder geval voorbereiden op mogelijke vragen hierover. Mocht je iets tegenkomen wat je liever niet openbaar wilt hebben en je kunt hier zelf iets aan doen dan is dat verstandig.

 

Hoe wil je overkomen?

Kleed je netjes aan voor een sollicitatiegesprek maar blijf vooral bij jezelf. Verzorgd is ook netjes. En uiteraard hangt je gekozen stijl ook af van je functie. Vergeet je uiterlijke verzorging niet. Zorg voor schone handen, verzorgd haar, een frisse geur en werk een eventuele baard of snor een beetje bij. Het is het allerbelangrijkst dat je ervoor zorgt dat je je fijn voelt in de kleding die je draagt. Dit draagt ook bij aan het maken van een comfortabele en zelfverzekerde indruk.

 

Weet met wie je het gesprek hebt

Klinkt logisch, maar dit word toch vaak vergeten. Schrijf dus op met wie je het gesprek hebt en bekijk van tevoren wat zijn/haar functie is. Zo weet je precies wie je tegenover je hebt. Wordt het niet aangegeven met wie je het gesprek hebt? Vraag hier dan gerust zelf naar. Dan kun je je hier alsnog op voorbereiden.

 

Weet waar je heen moet

Meestal staat in de uitnodiging van je gesprek het adres waar je verwacht wordt. Zoek dus eerst even uit waar dit is. Gebruik Google Maps om de juiste route te kiezen als je met de auto gaat. Ga je met het ov? Plan dan van tevoren je reis 9292OV of een andere app. Houd rekening met eventuele vertragingen. Je wilt ten slotte niet te laat komen natuurlijk.

 

Nu je alles gelezen hebt kun je aan de slag met je voorbereiding. We weten zeker dat als je echt goed voorbereid bent je veel minder nerveus zult zijn en dit is ook ten gunste van een succesvol gesprek. Succes!

Deel dit bericht

Bekijk ook

Menu

Zoek nu naar een vacature

Deze website maakt gebruik van cookies.

Zoek nu naar een vacature