In deze blog lees je alles over hoe jij het beste kan solliciteren, en hoe je je moet profileren! Zit jij wel eens naar je scherm te staren tijdens het maken van een sollicitatiebrief? Heb jij een CV die gevuld staat met irrelevante informatie? Lees dan nu onze sollicitatietips, en solliciteer op de functies die jij ambieert met een grotere kans van slagen!
Een goede treffende sollicitatiebrief
Het is altijd belangrijk wanneer je een sollicitatiebrief of motivatiebrief gaat schrijven, dat je feilloos weet wat voor een bedrijf het is, waar het voor staat, wat hun missie en visie is en eventueel welke mensen hier werken. Dit kun je bijvoorbeeld uitzoeken via LinkedIn. Zodra je dit weet kun je als het ware hierop “reageren” of inspelen. Het is belangrijk dat de lezer duidelijk ziet dat jij je hebt ingelezen.
Je hebt maar één kans om een goede indruk te maken. Dit wordt vaak gezegd maar in feite is dat ook zo. Een pakkende openingszin zet de toon voor de rest van de brief. Denk hier dus goed over na en test het eventueel uit bij bijvoorbeeld je huisgenoten, vrienden of familie. Even een voorbeeldje:
‘Contentmarketeer gezocht? Dat laat ik mij niet nog een keer zeggen! In deze brief laat ik jullie zien waarom ik de kandidaat ben die jullie zoeken!’
Houd je brief concreet en gericht op wat er gevraagd wordt. Wijk niet af van de materie naar zijpaden. Zie de vacaturetekst als vragen die je gaat beantwoorden. Ga in op de eisen die ze stellen en vertel waarom dit aansluit bij jou. Laat vooral zien wat jouw toegevoegde waarde is, een bedrijf zoekt een aanvulling op wat ze al hebben.
Hou het kort en duidelijk! Wat zijn je goede eigenschappen die bij de baan passen? Waarom ben juist jij het meest geschikt.
Blijf bij jezelf en presenteer autonoom. Houd er rekening mee dat dergelijke brieven vaak voorbijkomen en meer van hetzelfde is minder prettig om te lezen. Hierdoor valt jouw brief al snel minder op. Maak dus gebruik van je identiteit en je autonome zelf, dit zorgt ervoor dat de lezer je onthoudt. Laat dus zeker jouw identiteit door je brief heen schijnen. Zorg voor een goede balans tussen inhoud en presentatie.
Sluit de brief positief en open af. Dit leest prettig en laat zien dat je graag meer van jezelf wilt laten zien op een andere manier. Een goed voorbeeld zou kunnen zijn “Ik zie ernaar uit om onder het genot van een kop koffie deze sollicitatie verder toe te lichten”.
Zorg voor een goede CV
1. Inhoud
Het is handig om te beginnen met de gebruikelijke tekstuele inhoud. Zoals persoonsgegevens, opleidingen, cursussen, werkervaring, klein stukje tekst over jezelf, vaardigheden en kennis van computer programma’s/systemen en eventuele andere aanvullingen. Als je dit allemaal op een rijtje hebt krijg je een beeld van de hoeveelheid aan tekst die je kwijt wil op je CV. Wees wel kritisch op de hoeveelheid tekst, het is namelijk belangrijk dat het op maximaal twee A4’tjes past. Bepaal vervolgens hoe je jezelf wilt profileren en maak hier een titel van voor je cv. Bijvoorbeeld “Marketing Creative” of “Gepassioneerd Business Analist”. Dit zet de toon voor je CV.
2. Design
Het design van je CV gaat de lezer helpen op de juiste manier door je verhaal te navigeren. Dit beïnvloed je door kleur verdeling en gebruik van tekstopmaak. Je kunt op bijvoorbeeld Pinterest inspiratie opdoen maar Word of One drive hebben een aantal mooie lay-outs om mee te werken. De lezer kijkt eerst vluchtig of je CV bijvoorbeeld niet te lang is, welke onderdelen uitspringen zoals bijvoorbeeld je titel, belangrijke skills en je meest recente werkervaring. Maak dus gebruik van tekst grootte, dikker gedrukte letters, kleur en juiste verdeling. Ook je design gaat iets zeggen over je identiteit, dus houdt het dicht bij jezelf en je eigen stijl. Op deze manier laat je jezelf echt zien.
3. Leesbaarheid
Zorg ervoor dat je cv overzichtelijk oogt. Omdat er toch best wat zaken op moet komen te staan kan het al snel rommelig worden in je cv. Probeer bijvoorbeeld overzicht te houden door verschillende secties (werkervaring, opleiding, etc.) in blokken onder of naast elkaar te zetten, of dit in alinea’s uit te schrijven met een dikgedrukte titel erboven.
4. Foto
Het is erg belangrijk om jezelf naast tekst en design ook te laten zien op een foto. Dit is van belang voor het maken van een eerste indruk en ook hierop kun je uitermate goed jouw autonome persoonlijkheid laten zien. Probeer de focus echt op jezelf te leggen, je moet goed zichtbaar zijn en let dus ook op de kwaliteit van de foto. Daarnaast, maak er een uniek eigen plaatje van, dat maakt namelijk indruk.
Ook voor je CV geldt, houd het kort en overzichtelijk. Dus zet echt alleen relevante info op je CV, en niet je bijbaantje bij de supermarkt van toen je 16 was.
5. Maak jezelf vindbaar
Als laatst kan het heel interessant zijn jezelf goed vindbaar te maken. Dit kun je doen door je CV op verschillende daarvoor bestemde websites te plaatsen. Je kunt bijvoorbeeld jezelf inschrijven bij diverse wervingsorganisaties zoals bij WGF-recruitment en jezelf goed profileren op LinkedIn. Denk eraan om actief te zijn online, want dan val je veel eerder op. Je kunt zelfs in je titel op LinkedIn zetten dat je zoekt naar werk en waar je interesse ligt. Jezelf vindbaar maken kun je op verschillende manieren doen. Hier een aantal voorbeelden.
- Maak je LinkedIn profiel zo optimaal mogelijk
- Reageer op openstaande vacatures
- Gebruik je eigen netwerk
- Benader een bedrijf dat je leuk vindt, dat kan door middel van een brief sturen, bellen etc en laat ze weten dat je interesse hebt. Wie weet?
- CV plaatsen op bv indeed, of andere platforms
Nu duimen dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek! Jij hebt in ieder geval je uiterste best gedaan.
Disclaimer: Uiteraard zit er verschil tussen de elementen die nodig zijn voor het solliciteren per functie. Wat er gevraagd wordt voor een sollicitatie staat vaak vermeld bij de vacaturetekst.