Veel afgestudeerden krijgen al een knoop in de maag wanneer ze denken aan het zoeken naar een baan. Je eerste zoektocht naar een baan is zenuwslopend. Nou, kop op, afgestudeerden. Dit is hoe je een goede baan kunt vinden na je studie!
Het eerste wat je moet weten: Als jij tijd steekt in het voorbereiden van deze zoektocht, kom jij vanzelf goed terecht. Dit is echt een geval van eruit halen wat je erin stopt.
Het tweede wat je moet weten: Je staat er niet alleen voor! WGF Recruitment helpt je graag. Als je een baan probeert te vinden na je studie, volg dan deze stappen om je eerste zoektocht naar een baan te starten en je carrière een boost te geven.
1. Maak je cv op maat voor elke baan
Veel werkgevers gebruiken tegenwoordig systemen om cv’s te scannen op trefwoorden. Als je cv dus niet de juiste trefwoorden bevat, kan je sollicitatie automatisch worden afgewezen. Dit is natuurlijk zonde van de tijd die je erin steekt.
Om dat te voorkomen, moet je jouw cv aanpassen naar de “taal” die in de vacature staat (hetzelfde geldt voor de sollicitatiebrief).
Als de functievereisten harde vaardigheden omvatten (bijv. JavaScript of Python voor programmeursfuncties), zorg er dan voor dat die termen als zodanig in je cv voorkomen. Dek je in door dit soort eenvoudige trucjes te gebruiken, en je slagingskans is gelijk hoger!
2. Controleer regelmatig nieuwe vacatures
Het beste moment om op een baan te solliciteren is binnen de eerste 48 uur na plaatsing, dus controleer regelmatig of er nieuwe vacatures zijn. Om in een goede routine te komen, begin je de dag met het zoeken naar nieuwe vacatures elke ochtend. Op de vacaturepagina van WGF Recruitment kun je zoeken op functietitel, stad, bedrijf en salaris; en om het proces te stroomlijnen kun je zelfs onze recruiter aan het werk zetten voor jou!
Een andere manier om een vinger aan de pols te houden bij vacatures is door de sociale media van potentiële werkgevers in de gaten te houden. Doe dit om te zien of ze van plan zijn vacatures toe te voegen of in de nabije toekomst virtuele wervingsevenementen te organiseren.
3. Gebruik uw alumninetwerk
Een baan vinden na je studie is soms lastig, maar geen magie. Er wordt verwacht dat je andere mensen om hulp vraagt, en dat is ook helemaal geen kwalijke kwestie. Om meer te weten te komen over een sector of over een bepaald bedrijf, kun je het alumninetwerk van jouw school bijvoorbeeld inzetten. De meeste hogescholen hebben een online alumnidatabase die afgestudeerden kunnen gebruiken om contactinformatie te krijgen. Sommige scholen hebben zelfs al relaties opgebouwd met alumni, die nieuwe afgestudeerden graag baanadvies geven.
Je moet echter strategisch te werk gaan bij het benaderen van alumni. Vraag mensen gewoon of ze beschikbaar zijn voor een snel gesprek aan de telefoon, zodat je meer te weten kunt komen over wat ze doen. Als het gesprek goed verloopt, is de persoon misschien bereid je te helpen een voet tussen de deur te krijgen.
4. Blijf op de hoogte van het sectornieuws
Er is een onderdeel waar je vanuit een opleiding gelukkig wel vaak al ervaring mee hebt: onderzoek. Ook al heb je nog geen baan, je moet op de hoogte blijven van wat er in jouw vakgebied gebeurt. Er zijn drie fundamentele dingen die je moet doen om op de hoogte te blijven van het nieuws uit de sector:
- Lees vakbladen en industriebladen
- Word lid van professionele sociale media groepen
- Volg sociale media van bedrijven en influencers in de sector.
Het nieuws kan je informeren over trends in aanwerving, bedrijven in opkomst en bedrijven die het moeilijk hebben.
5. Bereid je voor op sollicitatiegesprekken (ja, nu)
Om daadwerkelijk een carrière te maken na je studie, moet je natuurlijk het sollicitatiegesprek “winnen”. Je krijgt een boost aan zelfvertrouwen door antwoorden voor te bereiden op veelvoorkomende sollicitatievragen, zoals “Waar zie je jezelf over vijf jaar?” en “Wat zijn je sterke en zwakke punten?”. Hierover zijn op internet veel blogs en artikelen over te vinden. Speur het internet af om je zo goed mogelijk voor te bereiden.
Vervolgens moet je in een soort detective-modus doorzoeken en meer leren over actuele onderwerpen in je branche en het bedrijf dat je interviewt. Onderzoek het bedrijf grondig, zodat je vragen kunt beantwoorden die hen direct aangaan, zoals: “Wat is je favoriete product dat ons bedrijf maakt?” of “Wie is volgens jou onze grootste concurrent?”. Slimme antwoorden laten zien dat je je huiswerk hebt gedaan.
Tot slot mag je het belang van een professionele uitstraling beslist niet onderschatten! Passende sollicitatiekleding, een volwassen voicemail begroeting en social media profielen die geen “rode vlaggen” bevatten zijn allemaal must-haves voor het vinden van een baan na je opleiding.