11 augustus 2022

De terugkeer van het ambacht

In de laatste paar decennia zijn de technologische ontwikkelingen exponentieel gaan groeien. Steeds meer baanbrekende nieuwe technologieën en technieken worden uitgevonden die voorafgaande ontwikkelingen weer in het niet zetten. Sterker nog, waar veel technologische ontwikkelingen 20 jaar geleden enorm wereldnieuws waren, worden ontwikkelingen nu vaak zelfs slechts als groot nieuws gezien in de desbetreffende markt. Nu dit ook een scala aan milieuproblemen met zich meebrengt, wordt er steeds meer geneigd naar een circulaire economie. De circulaire economie, is weer een boost voor ambachtslieden.

 

De circulaire economie

De circulaire economie (of kringloopeconomie) is in essentie het economische en industriële systeem dat focust op het hergebruiken van reststoffen, waardoor schaars wordende grondstoffen niet eindeloos worden uitgeput. In industriële zin heeft dit veel te maken met het recyclen van oude producten om hier nieuwe van te produceren, maar de economische kijk ziet dit nog breder. Zo wordt er bijvoorbeeld ook bij woningbouw en veel vastgoedprojecten gekeken naar efficiëntere oplossingen. Ook wordt er bijvoorbeeld gepleit voor het uitbreiden van circulaire ambacht centra. Dit houdt in dat de onderlinge netwerken van ambachtslieden zich uitbreiden met een zware focus op re-use en recycling. Zo kunnen de restmaterialen van een werkplaats bijvoorbeeld weer bij de lokale fietsenmaker belanden, in plaats van in de container. Dit geeft natuurlijk een grote boost aan het ambacht.

 

Robotisering en ambacht

Daarnaast is het zo dat jaren geleden veel mensen die een ambacht uitoefenden erg bang waren voor robotisering en wat voor invloed dit op hun werk zou hebben. Nu blijkt het jaren later, dat er veel ambachten goed bestendig zijn tegen robotisering. Dit is ook de reden dat een beginnend loodgieter in Amsterdam net zo veel, als niet meer, verdient dan de meeste recent afgestudeerde hoger opgeleiden. Een loodgieter langs laten komen is iets wat niet makkelijk kan worden opgelost door robotisering. Toch zijn veel mensen een andere richting op gegaan in de huidige generatie buiten het ambacht om. Hierdoor is de vraag voor bijvoorbeeld loodgieters net zo hoog als vroeger, maar het aanbod is laag. Hierdoor kan er dan door de loodgieters de volledige hoofdprijs worden gevraagd.

 

Andere ontwikkelingen binnen de markt

Zoals bij iedereen wel bekend is, leven wij in een tijd waarin de milieuproblemen overal steeds centraler komen te staan. Maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt tegenwoordig gezien als must-have kernwaarde van bijna elk bedrijf, en mensen beginnen het belang hiervan te realiseren. Om binnen het spectrum van de loodgieterij als voorbeeld te blijven, zijn er binnen deze tak van sport ook veel ontwikkelingen die het behoudt van de wereld bevorderen. Zo wordt er bij veel loodgieterijen gebruik gemaakt van moderne kranen, toiletten etc. Dit is omdat de modernere apparatuur het waterverbruik van huishoudens helpen te verminderen. Veel bewoners van huizen hebben namelijk vaak niet door hoeveel water er wel niet gebruikt wordt. Dit is een voorbeeld van hoe ook ambachtslieden tegenwoordig centraal staan in de ontwikkelingen ter gevolgen van het milieu.

Ook loodgieter worden? Neem dan snel een kijkje bij onze technische vacatures! Hier vind je alles over de leukste functies binnen de bedrijven van WGF!

Deel dit bericht

Bekijk ook

Menu

Zoek nu naar een vacature

Deze website maakt gebruik van cookies.

Zoek nu naar een vacature