20 augustus 2022

De 10 beste skills voor een loodgieter

Dus je denkt erover om loodgieter te worden. Wat trekt je aan in dit vak? Misschien omdat we zo afhankelijk zijn van watervoorzieningen, dat er altijd vraag is naar goede loodgieters.

Of misschien ben je bijzonder geïnteresseerd in de wereld van sanitair, het ontwerp van watersystemen en alle nieuwe technologieën die op dit gebied opkomen.

Wat je motivatie ook is, je eerste stap is na te denken over de stappen die komen kijken bij de opleiding tot loodgieter, en de vaardigheden die je nodig hebt om een succesvolle carrière op te bouwen. En dat is precies wat we in dit blog behandelen. Dit is onze hoofdlijst van essentiële loodgietersvaardigheden. Neem een kijkje, krijg een voorproefje van wat je tijdens de opleiding loodgieter, of tijdens het werk zult leren, en de 10 belangrijkste competenties die elke loodgieter nodig heeft om te slagen.

 

1. LOODGIETERSINSTALLATIE, PROBLEEMOPLOSSING EN REPARATIE

Succes als loodgieter begint altijd met een goede loodgietersopleiding. Deze omvat meestal een vooropleiding, gevolgd door een 5-jarige leertijd. Tijdens de opleiding kun je een variërend pakket aan leerstof verwachten als installatie-, reparatie- en onderhoudsprocedures. Dit zijn cruciale vaardigheden, zoals:

 • Installeren en repareren van leidingen (voor afval-, afvoer- en ontluchtingssystemen)
 • Installeren en repareren van sanitair (gootstenen, kranen, toiletten, enz.)
 • Repareren van lekkende of verstopte leidingen
 • Aansluiten van apparaten die water gebruiken (wasmachine, vaatwasser, enz.)
 • Installeren van leidingen voor gas-, pneumatische en luchtbehandelingssystemen

Maar vergeet niet dat je, om al deze installatie- en reparatiekennis goed te kunnen gebruiken, een uitstekend probleemoplossend vermogen nodig hebt. Je moet de situatie rustig kunnen beoordelen, alle opties evalueren en de meest rendabele en betrouwbare oplossing kiezen.

(Ook in noodsituaties, wanneer leidingen zijn gesprongen, toiletten overlopen en iedereen in paniek is).

 

2. NIEUWE TRENDS EN TECHNOLOGIE OP HET GEBIED VAN LOODGIETERSWERK

Goede loodgieters houden ook de nieuwe technologie en trends op het gebied bij, zodat ze de nieuwste diensten kunnen aanbieden. Veel klanten willen bijvoorbeeld hun maandelijkse loodgieterskosten verlagen en hun impact op het milieu verminderen. Of ze willen een high-tech uitstraling in hun keuken en badkamer, met “slimme”, digitaal gestuurde armaturen.

Succesvolle loodgieters zijn bekend met de nieuwste producten, en kunnen oplossingen installeren/repareren zoals:

 • Handenvrije kranen en toiletten die gebruik maken van bewegingstechnologie om uit en aan te zetten
 • Programmeerbare douches die kunnen worden ingesteld met gepersonaliseerde verlichting, temperatuur en geluid
 • Digitale lekdetectiesystemen die lekken snel opsporen en waarschuwingen rechtstreeks naar de mobiele telefoon van de klant sturen
 • Grijswaterrecyclingsystemen die “zacht” gebruikt water van douches, wasmachines en vaatwassers opvangen en recyclen voor hergebruik in huis en tuin.

Conclusie: Je moet bereid zijn om te blijven leren, en nieuwe vaardigheden te blijven opbouwen, om echt te kunnen concurreren als loodgieter.

 

3. BLAUWDRUKKEN EN BASISWISKUNDE

Het correct interpreteren van blauwdrukken is een belangrijke vaardigheid voor alle loodgieters (en de meeste vakmensen). Je moet mechanische en bouwkundige tekeningen kunnen begrijpen om armaturen en apparaten correct te kunnen installeren.

Je moet tekeningen en schema’s analyseren om gemeentelijke aansluitingen en waterbronnen te lokaliseren, en het leggen van leidingen plannen bij de aanleg van waterleidingen.

Basisvaardigheden in wiskunde zijn een andere vereiste, voor het opstellen van kostenramingen en het uitvoeren van eenvoudige berekeningen voor loodgietersinstallaties.

 

4. HAND- EN ELEKTRISCH GEREEDSCHAP

Loodgieters gebruiken een breed scala aan hand- en elektrisch gereedschap. Tot de klassiekers behoren plunjers, grondboren, slangen en moersleutels. Elektrisch gereedschap varieert van cirkelzagen en accuboormachines tot carterpompen, schroefdraaiers en lastoortsen.

Om met dit gereedschap te kunnen werken, moet je goed kunnen zien en een goede coördinatie en fijne motoriek hebben. Studenten kunnen een inleiding in hand- en elektrisch gereedschap verwachten tijdens de opleiding tot loodgieter, waarop ze tijdens hun stage zullen voortbouwen.

Onthoud: Een goede loodgieter inspecteert zijn gereedschap regelmatig en repareert of vervangt het snel wanneer dat nodig is. Defect of kapot gereedschap ziet er onprofessioneel uit en is onveilig voor jou en degenen met wie je werkt.

 

5. LOODGIETERSCODE

Je kunt jezelf geen loodgieter noemen als je de ‘Canadian Plumbing Code’ niet door en door kent. Dit zijn de regels die u moet volgen bij het ontwerpen, installeren en repareren van sanitair. Deze Canadese voorschriften worden voornamelijk in Canada, Amerika en Engeland strikt gehandhaafd, maar in Nederland zijn veel van deze voorschriften ook toepasselijk.

De Code wordt gehandhaafd door loodgietersinspecteurs en omvat alles van ontwerp en materialen tot waterverbruik voor sanitair, toevoerkoppelingen en douchekoppen.

Je begint met het bestuderen van deze code tijdens de opleiding tot loodgieter, maar de code is altijd in ontwikkeling. Je moet gedurende jouw hele carrière op de hoogte blijven van de veranderende regelgeving.

 

6. LOODGIETER VEILIGHEIDSPROCEDURES

Als je de veiligheidsprocedures voor loodgieters niet kent, vorm je een gevaar voor jezelf, je collega’s en je klanten. Loodgieters moeten protocollen begrijpen en volgen voor:

 • Het omgaan met chemicaliën
 • Het beschermen van de ogen, longen, oren en huid
 • Het voorkomen van brand en elektrische risico’s
 • Werken in kleine ruimtes
 • Werken op hoogte
 • Voorkomen van struikelen en vallen, vooral in natte werkomgevingen

De opleiding tot loodgieter omvat deze veiligheidsmaatregelen, maar je moet gedurende jouw hele loopbaan op de hoogte en waakzaam blijven. Het volgen van de standaard veiligheidsprocedures is de sleutel tot het bewijzen van jouw professionaliteit in het vak.

 

7. TEAMWORK

Kun je goed met anderen samenwerken? Ben je respectvol, betrouwbaar en sta je klaar om te helpen als iemand een handje nodig heeft? Als je een succesvolle loodgieter carrière wilt opbouwen, moet je een teamspeler zijn.

Op een willekeurige bouwplaats kun je gemakkelijk nauw samenwerken met elektriciens, gasfitters en andere vakmensen – om nog maar te zwijgen van onderaannemers en het management. Je moet professioneel communiceren, ruimte delen en samenwerken om de klus goed te klaren.

Als je niet kunt opschieten met de ploeg, word je vaak niet teruggeroepen voor de volgende klus.

 

8. KLANTENSERVICE

Een uitstekende klantenservice is de ruggengraat van elk succesvol loodgietersbedrijf. Of je nu werkt met bedrijven of huiseigenaren, het is uiterst belangrijk om je professioneel te presenteren.

Dit omvat het verschijnen in een schoon uniform, duidelijke uitleg van het werk dat je gaat doen, geduldig beantwoorden van vragen, en opruimen na jezelf. Maak oogcontact, schud handen en laat de klant weten of je wijzigingen aanbrengt in het oorspronkelijke plan.

Als je verwijzingen en herhaalde zaken wilt, moet je vertrouwen opbouwen met je klanten, en ervoor zorgen dat ze volledig vertrouwen hebben in jouw eerlijkheid, kwaliteit van het werk, en betrouwbaarheid.

 

9. FLEXIBILITEIT

Wil je nooit een weekend, vakantie of avond werken? Dan is loodgieter worden niets voor jou! Loodgieters worden vaak opgeroepen voor noodgevallen, zoals een gesprongen leiding, een overlopend toilet of een kapotte boiler.

Het maakt niet uit welke dag het is, of hoe laat. Een goede loodgieter staat klaar om het probleem aan te pakken. Deze flexibiliteit is essentieel, vooral wanneer je net begint en ernaar streeft om naam te maken.

 

10. LICHAMELIJKE CONDITIE

Loodgieters moeten zich in krappe ruimtes wringen, op hoogte werken en soms te maken krijgen met extreme temperaturen. Je hoeft geen atleet te zijn om het goed te doen in dit vak, maar een goede lichamelijke conditie is een grote troef.

Je moet goed kunnen bukken, tillen, hurken, traplopen en balanceren. Je bent het grootste deel van de dag op de been, dus hoe fitter je bent, hoe gemakkelijker het is om bij te blijven en het werk op tijd af te krijgen.

Dus daar heb je het. Van technische loodgietersvaardigheden tot fysieke fitheid, en een breed scala aan kwaliteiten en competenties daartussenin. Hebben we een belangrijke loodgietersvaardigheid overgeslagen? Neem dan vooral contact met ons op, en dan horen wij graag jouw mening over het vak!

 

Meer over loodgieter worden

Denk je dat je perfect geschikt bent voor dit vak? Wil je meer weten over opleiding, stage, certificering en hoe je aan de slag kunt? Neem dan vooral contact op met onze recruiter. Loodgieters zijn bij WGF recruitment altijd erg gewild. Als jij dit artikel leest, dan zijn wij misschien ook wel opzoek naar. Aarzel daarom niet en neem contact met ons op, of bekijk onze vacaturepagina!

Deel dit bericht

Bekijk ook

Menu

Zoek nu naar een vacature

Deze website maakt gebruik van cookies.

Zoek nu naar een vacature