16 september 2022

Carriere switch of andere groei wens? Hoe pak je dat aan?

Vaak wordt jobhoppen gezien als iets negatiefs. Je wordt gezien als niet loyaal, je weet zogenaamd niet wat je wilt, je bent onbetrouwbaar etc. niet echt positief of wel? Echter is tientallen jaren werken bij dezelfde werkgever wel degelijk iets wat vandaag de dag niet meer veel gebeurt. De realiteit is dus eigenlijk dat de meerderheid vaker van baan wisselt en kunnen we dat negatieve best achter ons laten. Waarom? Nou ik zal de voordelen eens opsommen; Snellere stijging van je inkomen, om leren gaan met verschillende bedrijfsculturen deze kennis is weer nuttig voor je nieuwe werkgever bv, je leert je werk en kennis telkens op andere manieren toe te passen, Je breidt je netwerk uit, nieuwe opleidingskansen, ja eigenlijk kun je wel door blijven gaan. De conclusie is, snellere persoonlijke en professionele groei in vele facetten van een loondienst job.

 

Heb jij doelen of voornemens?

We kennen het allemaal wel, we willen van alles, maar veel beland ver weggestopt in ons achterhoofd of achter in een notitieboekje dat we sneller vergeten dan ons lief is. Onderzoek wijst uit dat maar liefst 92% van de mensen hun doelen of voornemens grotendeels niet waarmaken. Dit is natuurlijk zonde, en er is vaak één duidelijke valkuil. Je doel of voornemen is vaak van behoorlijk formaat en daardoor erg lastig waar te maken vanuit dit startpunt. Dit kan beter, maar hoe ga je dat aanpakken?

 

Onderzoek je wensen.

Stel je wordt morgen wakker zonder angsten, bezwaren of andere belemmeringen, wat is dan hetgeen wat je echt graag zou willen? Denk hier eens over na en schrijf op wat er in je op komt. Ja, echt alles wat er in je op komt! Kijk vervolgens eens kritisch naar deze lijst en onderzoek wat er mogelijk is. Zie jij mogelijkheden? Dat moet wel want eigenlijk is uiteindelijk best heel veel gewoon prima te doen. Ga een van deze ideeën eens uitpluizen en maak een plan van meerdere fasen. Bijvoorbeeld;

 

  1. Uitzoeken op welke plekken je dit kunt doen of leren en hier een keus of top 3 van maken.
  2. Maak een mooie CV en schrijf een goede motivatiebrief. Begin gewoon opnieuw, maak een hele nieuwe CV. Gebruik dus niet wat je altijd al had want zo ga je met een frisse blik kijken naar wie jij vandaag de dag bent, en wat je wilt uitstralen. Je zult gegarandeerd op iets heel anders uitkomen en dingen weglaten die je niet nuttig vindt.
  3. Benader jouw top 3 aan bedrijven of instellingen met jouw “vers van de pers” CV en motivatiebrief. Wellicht wil je beginnen met een oriënterend telefoontje om vanuit daar verdere stappen te ondernemen.
  4. Heb je pech? Geeft niet. Er is ergens anders wel een plek. Stop dus niet, maar neem het mee, leer ervan en ga door.
  5. Jouw plek gevonden! Yes bereid je goed voor, luister podcasts, kijk informatieve filmpjes of lees over jouw volgende stap. Zet je schrap!
  6. Start je nieuwe uitdaging. Het zal met up’s en down’s gaan maar zet door. Jij gaat dit doen! Reflecteer eens in de zoveel tijd en leer ervan.

 

Belangrijk! Maak van elke behaalde stap een momentje, deze kun je afstrepen. Dit is progressie. Elke stap is er 1.

 

Intern opleiden

Dan nog even dit onderwerp. Minder intens, maar kan een minstens zo’n interessante uitwerking hebben. Werkplekken met interne groeimogelijkheden. Je kunt je ook focussen op persoonlijke ontwikkeling, en op vacatures met hierin mogelijkheden om intern door te groeien wanneer je het goed doet. Een soort van doorgroei functie. Hierin zijn vaak mogelijkheden tot trainingen of cursussen om jou op die plek te krijgen waar jij, en het bedrijf, je uiteindelijk willen hebben. Deze opties zijn er vaak meer dan je denkt. Mocht je nou een vacature zien en je afvragen; geldt dat hier ook voor? Dan is het vaak een heel goed idee om er gewoon eens een belletje aan te wagen. Wellicht ontdek je dan dat deze groeiwens wederzijds is bij het desbetreffende bedrijf.

 

Vier je mijlpalen

Dat jij dit leest geeft wel aan dat je “iets” op het gebied van groei en ontwikkeling, dat op zichzelf is al fantastisch. Ontken het niet en probeer gewoon eens de stappen te nemen. Stap voor stap. Kleine stappen zijn ook stappen ook dan kom je er want het is vooruitgang. Ondertussen, vier je mijlpalen, je klein en groot allemaal. En vergeet niet, bedrijven groeien vaak wat eigenlijk aangeeft dat groeiende bedrijven vaak plek hebben voor mensen die meegroeien. Win-win situatie, lijkt ons. Ben jij opzoek naar uitdagende nieuwe functies met de juiste groeimogelijkheden? Bekijk nu de website van WGF-Recruitment!

Deel dit bericht

Bekijk ook

Menu

Zoek nu naar een vacature

Deze website maakt gebruik van cookies.

Zoek nu naar een vacature